pondělí 29. června 2009

FNM v Bravu

V devadesátých letech bylo bezpochyby jedním z fenomenálních časopisů pro mládež - Bravo.Prvně se k nám dostávala německá verze,která byla k vidění na kultovních burzách.Později se objevilo i české vydání,které se s dnešním absolutně nedá srovnat. V minulých časech se pravidelně objevovala rubrika Heavy metal magazín a došlo i na FNM.

sobota 27. června 2009

Rodák z Hodonína


Uvádět zde nějaký podrobný výklad o TGM je zbytečné.Otázkou spíše je,jak to bylo s tímto pánem a deskou "Album of the year"Během příprav se kapela opět potácela v začarovaném kruhu pro kytaristy.Dean Menta,který s něma odehrál koncerty od King for Day...odešel a přišel čas na náhradu.
Objevil se tichý chlápek John Hudson,Goulduv kamarád a člen skupiny Systems Collapse.Deska byla do světa vypuštěna v červnu 1997 spolu se singlem a videem k písním Ashes to Ashes","Last cup of Sorrow" a uvolněnou "Stripsearch".

Billy Gould ohledně obalu s naším prvním prezidentem.

Když jsme přemýšleli o tom,jaká naše deska je,jakou má náladu a součesně jsme viděli ten obrázek,bylo nám jasné,že se k sobě hodí.Symbolizuje všechno co bylo v tom období hezké.Dívka,která podává prezidentovi kytici krásných květin.Vim,že úplně všechno nebylo tak hezké,ale když na něco vzpomínáš,nebo přemýšlíš o něšem, co bylo,většinou zapomeneš na špatné věci a vnímáš jen to pozitivní.Když pak TGM zemřel,protože zbytek bookletu je o jeho pohřbu,byl to konec jedné éry a všechno se změnilo.Beru tuhle fotografii jako památku na jedno krásné lidské stvoření.Ta deska není o Masarykovi jako o člověku.Jde o hudební prezentaci toho,co pro nás znamená jeho jméno a období s ním spojené.
Československo bylo za jeho vlády jednou z nejbohatších zemí světa.Samozřejmě byla taky spusta chudých lidí,ale dejme tomu,že v obecném měřítku panoval v zemi blahobyt.Připomíná mi to zlaté časy v Los Angeles.Abyste rozuměli,není to o realitě,ale o myšlence.Ta deska je o energii,ketá vyzařuje z toho obrázku.(zdroj - časopis Spark 2006/7)





úterý 23. června 2009

Příběh seriového vraha




Co mají společného tyto tváře?

Henry Lee Lucas(vlevo) byl jeden z nejkontroverznějších sériových vrahů v dějinách amerického zločinu. Tento sadista a bisexuál se narodil 23. srpna 1936 a jeho první obětí se stala jeho vlastní matka.
Mezi lety 1975 a 1983 zavraždil stovky lidí,ovšem na svém kontě jich měl daleko více.Velký vliv na něho mělo setkání s dalším podobným monstrem Ottisem Toolem,se kterým jeho běsnění nebralo konce.
Henry Lee Lucas zemřel ve vězení na selháli srdce v roce 2001.

Michael Rooker(vpravo)je americký herec narozen 6.4 1955 ve státě Alabama.Vůbec jeho prvním počinem byla hlavní role ve filmu Henry:The portrait of a serial killer(1986),kde sehrál vynikajícím výkonem postavu Henryho Lee Lucase.Tento snímek mapuje život zmíněného vraha v období setkání s Otisem Toolem a jeho sestrou Becky.Film se dočkal ještě pokračování z roku 1998,ovšem né už tak úspěšné.

A nakonec je tady kapela Fantomas,která na své desce Directors cut(2001) opěvuje známe horrorové či jiné kultovní filmy okořeněné svou produkcí.Na tomto nosiči je skladba Henry:Potrait of a serial killer v pořadí jako jedenáctá a nádech života ji dal herec a skladatel Robert McNaughton.
Fantomas - Henry (Londýn,Astoria 2008)

Parodie
Loni jsme s kámoškou daly dohromady krátke video s názvem Henry and Becky,kde je ke slyšení jak hudba z tohoto filmu,tak i Fantomasův úvodní motiv této úderky.Mějte zábavu -

neděle 21. června 2009

Moment jak má být

Zřejmě první společná fotka od velkého návratu.
Dvacátý den na turné - Hurricane festival - Německo 20.6 2009


foto - Roddy Bottum

Odskok z turné aneb zpátky k elektro stolu

18.6 2009 se na Londýnském jazz festivalu Meltdown objevil Mike po boku kytaristy Freda Fritha(článek níže - avantgarda součastnosti).
Ve dnou setech jim svou schopností pomohl beatboxer známý jako Sholmo pocházející z Leedsu,který má na svém kontě spolupráci třeba z Bjork nebo společné turné s hip hopovou partou Foreign Beggars..Každopádně tito tři pánové mají s alternativou společného tolik,že bych jejich vystoupení nebralo nikdy konce.O den později se Mike připojil zpátky k FNM,aby tak rozdováděli publikum na Nova Rock festivalu.Video z koncertu s Fredem Frithem a Sholmem je ZDE.



foto - Serena Sundai

pátek 19. června 2009

Ve znamení Poker Face....

Už od počátku svého působení ve FNM se Mike rád ve volných pasážích na koncertech improvizačně uvolňoval,zejména na konci skladby Epic v klavirním doprovodu.V Londýně v 1990 si v této pecce střihl známý moment od taneční skupiny Technotronic z jejího hitu Pump up the jam.Na Anglickém festivalu Phoenix v roce 1997 to byla opět skladba Epic,kde tentokrát zazněl známý refrén od R.Kellyho I believe i can fly a v témže roce v Budapešti prozměnu Man in Black od Willa Smithe.
Návrat FNM v letošním roce přinesl samozřejmě změnu a to hned v úvodu songu Chinese Arithemetic(Introduce Yourself).Radiohit Poker Face od Lady Gaga a její P-p-p-poker face,p-p-p-poker face - Mum mum mum mah, už zaznělo v pěti zemích a je víc než pravděpodobné ,že to zanecháva u fanoušku opět úsměv na tváři.

PS: Odkazy jsou samozřejmě v provedení od FNM

Video z místa činu
Nedávný koncert v Berlíně ještě pořád hraje v hlavě a nezbývá než pomalu odečítat dny do PRAŽSKÉHO vystoupení.

středa 17. června 2009

FNM - Berlin 16.6 2009



Guten Tag
Né nadarmo se říká,že nejlépe se popisujou čerstvé dojmy,funguje to skvěle.Ještě teď mi ale nedochází,kde že jsme to byly a na jakou kapelu jsme to všichni tleskaly.Má cesta na vysněný koncert FNM do Berlína začala velmi brzy a sice 3:28 z Karvinského nádraží směr Praha.Cesta utíkala docela rychle s velkou nápomocí mixnuté Frankovky s kofolou,ale hlavně zajímavá četba životopisné knížky o AC/DC,takže to byl takový Rock and Roll TrainDo Prahy jsem přijel s úsměvem kolem půl osmé a rovnou metrem na zastávku ČernýMost,kde byl domluvený sraz s Pattrush. Neviděly jsme se od loňského koncertu ZU/Mike v pražském divadle Archa.Bez nějakých zbytečných panáků v místním nonstopu,jsme jely rovnou na domluvené místo odjezdu,na stanici Radlická,kde se totálně zastavil čas pro nějaký ruch.Necelou hodinu jsme měli čas a lávka u kaple bylo ideální místo se znovu napít Frankovky.Blížila se půl jedenáctá a kolem autobusové zastávky se začínali scházet fanoušci.Celý tento zajézd organizovala hudební agentůra Ozzy a Potkan,která sprostřetkovala pro cestu dodávku a osobní auto.Celkový počet lidí na tento koncert byl 11 včetně řidičů a Ozzyho(jeho image byla kultovní).
V dodávce se sešli synčiska z moravy,takže slivovička proběhla a cesta opět utíkala s úsměvem.
Cestou nás zastihl prudký déšť,ale naštěstí to byla jen přeháňka.Do Berlína jsme dorazily kolem 15:30 hned kousek od místa koncertu s tím že sraz si dáme u auta v 17:30,vyzvednem lístky a hurá na to.V mezičase jsme už netrpělivě procházely areálem Theatru Kindl-Bühne Wuhlheide a bádaly kudy se tam dostat,kapela měla zrovna zvukovou zkoušku.
Brzy jsme se měli taky sejít s bludnou holanďankou Sanne a spokojeným Emilem z Polska,ketrý přijel autobusem spolu s dalšímy fanoušky všetně Magdy.Místní lahvové pivo se pít dalo,ovšem až na tu cenu:-).Bylo 18:00 a konečně před hlavní bránou(ještě pivko se zmiňovanými poláky) a pomalu si jdem splnit sen.Prostor byl nádherný s kapacitou velkou jako hrom.Pod podiem se už plňily davy lidí při poslechu předkapely Italských ZU(není to náhoda?)ZU tentokrát bez Mika drtii nekompromistně svůj set z aktuální desky Carboniferous a dav natěšených fanoušků se už nemohl dočkat svých oblíbenců.Podium tradičné zahalené do červené barvy včetně opony dává jasně najevo brzký příchod FNM a taky že ano!!! Na podium se objevila čtveřice :Roddy Bottum,Mike Bordin,Billy Gould a John Hudson a spustili dojemnou REUNITED.Za chvíli se dobelhal i Mike,aby tak doplnil svou partu a zaspíval úvodní sloku - I was a fool to ever leave your side........................................
Poté následovalo peklo The Real thing,které svou gradací dav doslova uzemnil.Mike během turné střídá obleky a Berlin nebyl vyjímkou.FNM hráli průřez svých desek a došlo i na prvotiny ještě z dob Chucka Moselyho.Tak jak už to bývá i vysněné koncerty musí jednou končit - we have one more song for you.Nakonec došlo na více přídavků,takže se vraceli dvakrát,znovu potěšit rozdováděný dav.Bylo skvělé pozorovat reakce různých generací lidí a jejich výrazy ve tváři,když zrovna hrála ta jejich oblíbená skladba.Stánek s novými tričkami byl doslova k nevytržení a časem už měla většina na sobě s hrdostí nové tričko,bohužel cenově to bylo až příliž,ale nevadí.Očekávaný zážitek byl splněn a pomalu s ostanímy jsme opuštěli bojiště theatru směrem k východu,kde pár metru dál už čekali Sanne a Pattrush a tak jsme mohli společně poblbnout na pár minut a vychutnat si svoji spokojenost.Loučení bylo jako vždy těžké,ale není to na dobro,což nás drží dál v náladě a natěšenost na Pražský koncert roste čím dál více.Ciao Sannne a její tato.-) Emil a.....see ya soon in Prague.U aut už čekali unavení,ale za to alkoholem posíleni čeští fanoušci.Připojily jsme se k nim s Pattrush jako poslední a s otazníkem v hlavě - je to možné,právě dohráli FNM? jsme odjížděly zpátky do Prahy.K hlavnímu nádraží přijel první konvoj v 3:30 a druhé auto nějak o půl hodiny později.Konec dobrý,všechno dobré.
Nezbývá než poděkovat agentůře Ozzy a Potkan za skvělý výlet a ještě skvělejší hudební zážitek.

Lukas80

pondělí 15. června 2009

Speciální víno na cestu:-)

Zítra o půl jedenácté ráno vyjíždí z Prahy posádka do Berlína na další plánovaný koncert Fejtu.V natěšeném čase jsem nahrál krátké video zastihující chladící se Frankovku.Guten Tag pro všechny.

neděle 14. června 2009

Balada co pohladí - Reunited


FNM své turné rozjíždění skladbou Reunited která na úvod působí velmi dojímavě a její původ sahá až do 70let.Pod původní verzi je podepsané vokální duo Peaches and Herb vlastními jmény Francíne Barker a Herbert Feemster.Reunited jim vyšla na desce 2 Hot pod labelem MVP/Polydor v roce 1979 a byla nominována na cenu Grammy do kategorie song roku 1980.

Peaches and Herb - Reunited 1979


Faith No More - Reunited 2009

sobota 13. června 2009

Druhý koncert - Download Festival - 12.6

Ti,kteří v pátek večer ve 22:00 našeho času s nadšením sledovali na stránkách Download festu koncert čerstvě rozjetých FNM,dají jistě za pravdu,že to byl jak zábavný,tak naprosto úchvatný koncert.Rudý škorpion Mike na podium došel o hůlce a spustil společně s Roddym úvodní Reunited,u které musela právem naskočit husí kůže.
MP3 z tohoto koncertu jsou ke stažení ZDE


pátek 12. června 2009

Londýn 10.6 - PREMIÉRA







Playlist

Reunited
The Real Thing
From Out of Nowhere
Land of Sunshine
Caffeine
Evidence
Chinese Arithmetic
Surprise! You're Dead!
Easy
Last Cup of Sorrow
Midlife Crisis
Cuckoo for Caca
Gentle Art Of Making Enemies
RV
King for a Day
Malpractice
Jizzlobber
Be Aggressive
Epic
Mark Bowen

Přídavek 1
Chariots of Fire
Stripsearch
Just a Man

Přídavek 2
I Started a Joke
Pristina

středa 10. června 2009

FNM ONLINE!!!

Na stránkách festivalu Download bude 12.6 internetový přenos koncertu FNM a to ve 21:00 tamního času.

úterý 9. června 2009

UŽ VELMI BRZY PRVNÍ KONCERT !!!


Druhý příchod FNM nastane 10.6 v Londýně - Brixton Academy.

neděle 7. června 2009

Avantgarda součastnosti


Turné FNM už klepe na dřeve a koncerty pomalu přibývají.
Příjemná zpráva putovala do nejstaršího města v Chile Santiago,kde Fejti zahrají 30.10 a to bude bez pochyb národní svátek pro místní fans.Ve dvoudenní přestávce během turné 16-19.6 si Mike odskočí do Londýna na Jazzový festival Meltdown,kde si 18.6 zahraje s Britským kytaristou a skladatelem Fredem Frithem což je bezpochyby jeden z nejdůležitějších avantgardistů součastnosti.Tento hudebník je s alternativou spjatý už od počátku 70let,hrál v kapelách jako Henry Cow,Art Bears,spolužaložil power-rockovou kapelu Massacre,ale taky hrál v Zornové úderce Naked City.Během svých vystoupení využívá na plno všechny zvukové možnosti kytary.Věnuje se také filmové hudbě.Vypadá to na další improvizační koncert dvou hudebních velikánů.Patton co by hlasový predátor a Frith jako kytarový mág.

pátek 5. června 2009

Setkání se severským pardem

Začátkem loňského roku a to 26.2 se v Norsku ve městě Bergen konal festival Borealis na kterém společně vystoupili poprvé Mike a Stian Carstensen.Byla to první Mikova zastávka na jeho Evropské tour 2008,kde se postupně připojoval k jiným muzikantům přes Christiana Fennesze,Italské ZU,Moonchild,Crudo,Mondo Cane a vše zakončeno ničím jiným než Fantomasem.
Norský multiinstrumentalista Stian Cartenesen se narodil v roce 1971 a už v devíti letech si oblíbil akordeon,později přešel na elektrickou kytaru na kterou hrál v rockové kapele.Stian vystudoval hudební konzervatoř,konkrétně Jazz s kytarou jako hlavní instrument.Na jejich zmíněném koncertě šlo především o improvizační hrátky,ale došlo i na nějaké covery jako"Life on mars" od Davida Bovieho a to by nebyl Mike jakožto fanoušek videoher,aby si spolu nestřihli melodii ze známe kultovky -Super Mário Bros,nebo song z repertoáru Mondo Cane Scalinatella.Video úryvek z tohoto veselého koncertu je ZDE.



Mike a Stian

úterý 2. června 2009

The second coming tour

Za osm dnů vyjíždějí FNM na své reunion turné a jejich první zástávka nemůže být nic jiného než Londýnská Brixton Academy,kde před devatenácti lety v rámci prezentace desky "The Real Thing" nahráli doposud jediné živé album pojmenované - Live at the Brixton Academy.
Tento koncert se odehrál v sobotu 28.4 1990.
Video záznám vyšel pod názvem You Fat Bastards: Live at the Brixton Academy o něco dříve než samotné audio a to 20.8.O sedum měsícu později vychází teprvé živá nahrávka z tohoto dá se říct zásadního koncertu a právě právem se na toto místo za pár dnů vrací zavzpomínat a načerpat sílu do nové etapy FNM.

pondělí 1. června 2009

Rozhovor 4

Nedávno se mi podařilo udělat rozhovor s Kanaďankou jménem Dora žijící v Torontu,na kterou jsem poprvé narazil před pár lety na její stránce Bungle to Fantomas.Delší dobu byl její web nečinný,až do jisté chvíle,kdy se Bungle to Fantomas objevil na zbrusu nové adrese :

Ciao Doro,
je mi potěšením udělat s tebou tenhle rozhovor, protože si vzpomínám na den, kdy jsem poprvé viděl stránku Bungle to Fantomas a tam tvoje fotky s Mikem. Můžeš mi říct jak dlouho tahle stránka existuje a jestli si vzpomínáš na první slova, která jsi tam napsala?

Web jsem založila v roce 1999 po tom, co jsem dělala interview s Mr. Bungle pro rádio, ve kterém jsem tehdy pracovala. Kromě toho interview si nepamatuju první slova, která jsem tam napsala, ale jsem si jistá, že mám ještě někde uložené soubory ze starých stránek. Až budu mít víc volného času,přesunu konečně obsah svých starých stránek na nové,které jsem založila na Bungle to Fantomas.

Chtěl bych vědět, kdy poprvé a jaká písnička tě přivedla k Mike Pattonovi?
Bylo to v roce 1989, byli jsme v domě kamaráky a ona poslouchala the Real Thing, a tam jsem se zamilovala do celého toho alba.

Kolikrát jsi se s Mikem setkala, kde, pouze v Kanadě, nebo jsi navštívila i akce jinde? A kdy naposled?
Poprvé jsem se s Mikem potkala v roce 1995, když Faith No More přijeli na turné sem, nechala jsem si od něj podepsat set list z jejich show (pořád ho mám a neskenovala jsem to, ale ještě jsem ho nedala na stránky). Měla jsem to štěstí, že jsem s ním mluvila pokaždé, když přijel do Toronta. Jezdila jsem po celé Kanadě na různé show (FNM, Mr. Bungle, Lovage, Tomahavk, Fantomas, Peeping Tom, Patton w/ X-ecutioners, Fantomas Melvins Big Band a další sólové show). Naposled jsem ho viděla v roce 2007 na show Peeping Tom, kde jsem mu dala CD s řeckou hudbou, o které mě požádal, když jsme spolu mluvili předtím. Je velkým fanouškem tradiční řecké hudby a jsem si jistá, že v některých jeho skladbách je to znát.

Jak se ti líbily jeho vystoupení s maskou ve skladbě „God Hates A Coward“ nebo masky démonů, které kdysi používali Mr. Bungle?
Víc se mi líbí masky Mr. Bungle, ale je to nejspíš tím, že je nosil v době, kdy jsem začala jeho hudbu poslouchat (jinou než FNM).

OK, co se týče letošního návratu FNM, jaké byly tvoje první myšlenky, když ses o tom dozvěděla?

Byla jsem totálně nadšená, když jsem se o tom doslechla, a hrozně se těším, že uvidím tolik show kolik jen půjde. Vždycky jsem si říkala, jestli se někdy k sobě vrátí!

Plánuješ návštěvu nějaké akce v Evropě, nebo počkáš, jestli zavítají do USA?

Plánuju návštěvu Evropy na několik show, a samozřejmě pojedu na americké show, pokud se rozhodnou zavítat i tam.

Jakou barvu jeho hlasu máš nejraději? Měkky, jemný, jako v „Anger Management“, nebo jeho šílený řev v „Cuckoo for Caca“?
Oboje je super a rozhodně záleží na mé momentální náladě. Velká přitažlivost Mike Pattona jako hudebníka spočívá v tom, že jeho hlas pokrývá široký rozsah.

Už jsi slyšela soundtrack k filmu Crank 2? A jak se ti líbila hudba z Perfect Place? Miluju song „A Perfect Twist“ a samozřejmě jsem byl překvapený skladbou „Cupo Dolore“.

Ještě jsem neslyšela soundtrack k filmu „Crank 2“, ale je určitě na seznamu CD, která si chci koupit. „A Perfect Place“ na mě udělalo velký dojem, zejména „A Perfect Twist“. Ta skladba mi připomněla strarší Mr. Bungle / FNM.

Byla jsi na koncertě Trevora Dunna v roce 2005, jak se ti líbil?
Trevor Dunn na mě vždycky udělá dojem, když ho vidím naživo. Celá show pouze s cellem a harfou je neuvěřitelná!

Letos jsi se také setkala s Treyem Spruancem, povídej, jaký dojem na tebe udělal tenhle vousáč? Líbí se mi jeho kapela Secret Chiefs, skvělá kombinace perské a arabské hudby. Mluvila jsi s ním o Mr. Bungle?
Letos jsem se s Treyem setkala po téměr 10 letech. Naposled jsem ho viděla, když Faxed Head přijeli do Toronta (myslím, že to bylo v roce 2000). Mám z té show fotky, ale ještě jsem je na svůj nový web nedala. Na Mr. Bungle jsem se ho vlastně neptala vůbec – snažím se vynechat minulost a soustředit se na to, jaká zajímavá hudba přijde v budoucnu. Musím přiznat, že je to jeden z nejinteligentnějších a nejzajímavějších lidí, co jsem kdy potkala. Secret Chiefs 3 budou v Torontu znova 4. června, takže se na ně zase těším.

Jakou hudbu posloucháš kromě Pattonových projektů?

Poslouchám v podstatě všecko. Nejnovější věc v mém ipodu jsou noví Depeche Mode. Baví mě taky kanadské kapely jako Alexisonfire a Billy Talent.

Díky za interview a užij si léto!

Díky, Lukáši. Sleduj můj nový web, protože brzy přibudou nové obrázky, a zas se ozvi!


Mike a Dora (Toronto 2002,koncert Lovage)